Вітаємо всіх з Всесвітнім тижнем грудного вигодовування!


Щороку Всесвітній альянс з грудного вигодовування (WABA) координує Всесвітній тиждень грудного вигодовування (WBW) — глобальну кампанію, мета якої — інформувати, закріплювати, залучати і стимулювати дії по грудному вигодовуванню і пов’язаними з ним питань.
В цьому році Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування 2020 підкреслює зв’язок між грудним вигодовуванням і здоров’ям планети.

Здоров’я нашої планети залежить від здоров’я людської цивілізації. Наше життя і подальше існування ґрунтується на взаємовідносинах між людиною та природою.

Грудне вигодовування – береже здоров’я людини, воно є основою виживання людства, його фізичного та психічного здоров’я. Разом з тим, воно не шкодить планеті, оскільки, на відміну від штучного вигодовування, не пов’язано з промисловим виробництвом. Воно природно и екологічно чисте, тому є гарантією здоров’я і повноцінного харчування за часів стихій і надзвичайних станів.

Годування замінниками грудного молока, навпаки, дуже впливає на навколишнє середовище і клімат, оскільки включає виробництво, упаковку, розподіл і приготування сумішей. Підраховано, що для виробництва 1 кг сухої суміші необхідно 4700 л води. Мільйони тонн металевих банок від сумішей щорічно потрапляють на звалища, що погіршує стан навколишнього середовища.

720 450 тонн штучної суміші, що продається щорічно в 6 азійських країнах генерує майже 2,9 мільйонів тонн парникового газу. Виробництво та використання штучного вигодовування призводять до відходів, які забруднюють воду в річках та морях . Різноманітні забруднюючі речовини, що виникли при виробництві сумішей, можуть викликати алергічні реакції у людини, резорбтивний вплив (загально токсичний, канцерогенний, мутагенний і т.п.) та антропогенний вплив на атмосферу (зміна складу і властивостей атмосфери).
Штучне вигодовування вимагає доступу до чистої води, гігієни і належних санітарних умов. Так, 3-х місячна дитина потребує в середньому 1 л чистої води на добу. Використання забрудненої води для приготування суміші може стати причиною захворювання і навіть смерті дитини. Пляшечки, соски та пустушки потребують води для миття.
Незважаючи на міжнародні рекомендації, тільки близько 40% всіх новонароджених щорічно отримують виключно грудне вигодовування до шестимісячного віку, і лише 45% продовжують грудне вигодовування до 2-х років. Це спричинено відсутністю адекватної підтримки грудного вигодовування як в системі охорони здоров’я, так і в суспільстві.
Отже, для збереження здоров’я людства та всієї планети конче необхідний захист, просування та підтримка грудного вигодовування.
Будь-яка криза надає можливість для позитивних, стійких
змін і скоординованої участі всіх зацікавлених сторін. Пандемія COVID-19 показала, що це стосується нас усіх, і необхідна негайна скоординована реакція суспільства.
Зараз, як ніколи раніше, життєво важливо реалізувати і узгодити державну політику стосовно підтримки грудного вигодовування на всіх рівнях. Підтримаємо грудне вигодовування, зробимо планету здоровішою!

Related Post